Skocz do zawartości

Wystawianie szczeniąt

5 odpowiedzi na ten temat

Bożena

Puppy Class

• Użytkownik
  • 31 postów
Chciałabym pojechać na wystawę z moim trzymiesięcznym sznaucerem olbrzymem na wystawę krajową. Nigdy dotąd nie brałam udziału w takim przedsięwzięciu. Czy mogę zgłosić szczeniaka jeżeli jeszcze nie ma rodowodu a tylko metrykę?

Mariusz

Puppy Class

• Użytkownik
  • 31 postów
Oczywiście, że możesz. Wystarczy metryka. Wpisujesz wtedy w miejsce rodowodu "w trakcie wyrabiania" i gotowe. Życzę wielu sukcesów.

Lumbo

Administrator

• Administrator
  • 27 postów
Rodowód nie jest wymagany w klasie baby, szczeniąt i młodzieży. Wystarczy Ci sama metryka a dokładnie numer rejestracyjny. Poniżej przedstawiam przedziały wiekowe i klasy w jakich można wystawiać psy na wystawach:

od 3 do 6 miesięcy klasa baby
od 6 do 9 miesięcy klasa szczeniąt
od 9 do 18 miesięcy klasa młodzieży
od 15 do 24 miesięcy klasa pośrednia
powyżej 15 miesięcy klasa otwarta
powyżej 15 miesięcy klasa użytkowa (wymagany jest certyfikat użytkowości) - są to psy które podlegają próbą pracy
klasa championów - jeśli pies/suka posiada tytuł championa - nie wlicza się to championat młodzieżowy
powyżej 8 lat - klasa weteranów

Decydującą datą o wieku psa jest dzień wystawienia (np. pies urodzony 15 maja może być wystawiony w klasie szczeniąt najwcześniej 16 listopada).

Bożena

Puppy Class

• Użytkownik
  • 31 postów
Dziękuję za szczegółowe informacje. Jak tylko będę na to gotowa( ja i mój pies) to zamierzam startować. Myślę, że ma spore szanse. A nawet jeżeli mu się nie uda to dla mnie i tak będzie najpiękniejszy i najmądrzejszy.

dmowski

Puppy Class

• Użytkownik
  • 38 postów
Przecież szczeniaki też rywalizują na tych całym psich konkursach piękności.

Apocatequil

Youth Class

• Użytkownik
  • 145 postów
Jakto rywalizują?
Szczeniaki do 15 miesiąca życia nie mają tak naprawdę O CO rywalizować, ponieważ oceny do hodowlanki liczą się dopiero po skończeniu przez psa 15go miesiąca.
Dla szczeniaków 3-6 miesięcznych wystawy mają być swoistym przygotowaniem i zapewnieniem obycia na ringu później.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników